Kezdőlap  

 

Feliratkozás a hírlevélre

Kérjük írja be e-mail címét a mezőbe, és nyomja meg a "Feliratkozom" gombot!

 

2016. november

2016. december

2017. január

2017. február

2017. március

2017. április

2017. május

2017. június

2017. július

2017. augusztus

2017. szeptember

 

 

 

 

 

 

Természetvédelmi hírek Baranyából

 

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület és a Baranya Természeti Értékeiért Alapítvány közös hírlevele

 

2016. október

 

Énekesmadár telepítési eredmények

 

A gondozásunkban lévő 31 baranyai énekesmadár odútelepen idén 435 db odút ellenőriztünk rendszeresen. Ezekből 218 db-ot (50,1%) foglaltak el költésre a madarak. A foglalási arány csaknem megegyezett a tavalyival. Összesen 13 faj költését regisztráltuk. Fészkelő fajok: széncinege 128 pár (58,7%), seregély 23 pár (10,6%), mezei veréb 22 pár (10,1%), kék cinege 11 pár (5,0%), füleskuvik 9 pár (4,1%), házi veréb 8 pár (3,6%), csuszka 6 pár (2,7%), házi rozsdafarkú 5 pár (2,3%), barátcinege 2 pár (0,9%), nyaktekercs 1 pár (0,5%), fenyvescinege 1 pár (0,5%), örvös légykapó 1 pár (0,5%), barázdabillegető 1 pár (0,5%).

 

  1. kép: Csuszkák fészekalja (Fotó: Völgyi Sándor)

 

Sumonyi gyűrűzési eredmények

 

A Sumonyi Madárvonulás-kutató Állomáson véget ért a 36. nyár-őszi madárgyűrűző tábor, amely július 24-től kezdve október 30-ig folyamatosan működött. A munkát az ország különböző részeiből érkezett 102 önkéntes segítette.

A madárgyűrűzés során 72 madárfaj 7047 példányára került gyűrű. Ezzel a Sumonyban jelölt madarak száma a kezdetektől számítva 433 745 példányra emelkedett. Első ízben fogtunk berki nádiposzátát, mellyel a Sumonyban gyűrűzött madárfajok száma 151-re nőtt. Az öt legnagyobb példányszámban jelölt faj: barátposzáta 1378 pld., füsti fecske 1259 pld., foltos nádiposzáta 965 pld., cserregő nádiposzáta 696 pld., vörösbegy 524 pld. Hálóba került még 8 külföldi gyűrűs (cseh, horvát, lengyel, szerb) és 181 régi magyar gyűrűs madár is.

A rendszeres terepbejárások során a tórendszeren és környékén 161 madárfaj jelenlétét mutattuk ki. A berki nádiposzáta észlelésével a Sumonyban megfigyelt madárfajok száma a kezdetektől számítva 244-re emelkedett.

A tábor munkáját a Földművelésügyi Minisztérium Zöld Forrás programja támogatta.

 

  2. kép: Gyűrűzési bemutató ovisoknak (Fotó: Treitz Tamás)

 

Sikeres sólyommentés

 

Augusztusban egyik önkéntesünk egy fiatal vándorsólymot talált Sátorhely határában. A madáron külsérelmi nyomok nem látszottak, jó kondícióban volt, de nem tudott repülni. Csak a későbbi röntgenvizsgálat során derült ki, hogy eltörött a villacsontja, ami kívülről nem volt tapintható. A megtalálást követő harmadik héten a sólymot a Fővárosi Állat- és Növénykertbe szállítottuk. A tüzetesebb állatorvosi vizsgálat eredménye az volt, hogy a madarat nem lehet műteni, de ha a törött csont jól forr össze, akkor ismét visszanyerheti röpképességét.

A hónap közepén kaptuk a hírt, hogy a további gondos ápolás eredményeként a sólyom sikeresen elrepült. Reméljük, hogy hosszú életű lesz.

 

  3. kép: A befogott vándorsólyom (Fotó: László Csaba)

 

Vándorfüzike Tettyén

 

Október 6-án Pécsett, a tettyei városrészben egy vándorfüzikét figyeltünk meg. Ez a faj második baranyai előfordulása.

A vándorfüzike ázsiai elterjedésű madárfaj. Költőterülete keleti irányban az Urál- hegységtől az Ohotszki-tengerig terjed, déli irányban pedig a Himalája északi lábáig húzódik. Leginkább a zárt állományú nyír-, nyár- és fűzerdőket kedveli. Őszi vonulása augusztus végén kezdődik. Telelésre Délkelet-Ázsiába vonul, de egyes példányok az eredeti vonulási iránnyal ellentétesen mozognak, és egészen a Brit-szigetekig eljutnak. A faj napjainkban az egyik leggyakoribb ázsiai kóborlónak számít Európában.

Baranyában először 2014.02.20-án figyeltük meg Nagyharsányban. Úgy tűnik, hogy idén nagyobb számban jelent meg a Kárpát-medencében, mert az ország több pontján is észlelték jelenlétét.

 

Novemberi rendezvények

 

Előadás

 

November 8-án 18.00 óra kezdettel Rák Tibor tart előadást "Gyógynövény császárság Zöld birodalom" címmel. A Pécs Orvostanhallgatók Egyesületével közösen szervezett rendezvényünkön az előadó kínai tanulmányútja során szerzett élményeit osztja meg a hallgatósággal. Helyszín: PTE Általános Orvostudomány Kar, Elméleti tömb, 6. szemináriumi terem (Pécs, Szigeti u. 12.).

 

Múzeumi Őszbúcsúztató

 

November 12-én 15 - 18 óra között a Janus Pannonius Múzeum Természettudományi Osztálya (Pécs, Szabadság u. 2.) szervez programot "Márton lúdtól a vadlibákig" címmel. Ezen a napon nyílik meg a múzeumban a díjnyertes madárfotókat bemutató kiállítás. A megnyitó után ismeretterjesztő előadásokkal színesítjük a rendezvényt. Völgyi Sándor a vízimadarak fotózásának rejtelmeibe avatja be az érdeklődőket, Laczik Dénes a madárvonulásról titkait tárja fel, Wágner László pedig a téli madáretetéssel kapcsolatos gyakorlati kérdésekre válaszol. Lesz még madártojás bemutató, libás kézművesség, madárkalács és madáretető készítés is.

A program múzeumi belépővel látogatható. A termtudmuzeumpecs@gmail.com címen kérhető további információ.

 

Mindenkit szeretettel várunk!

 

 

Vissza a lap tetejére

 

            

©2007  Bank László, Hendinger Zsolt, Ónodi Miklós, Völgyi Sándor