Kezdőlap  

 

Feliratkozás a hírlevélre

Kérjük írja be e-mail címét a mezőbe, és nyomja meg a "Feliratkozom" gombot!

 

2017. december

2018. január

2018. február

2018. március

2018. április

2018. május

2018. június

2018. július

2018. augusztus

2018. október

2018. október

 

 

 

 

 

 

Természetvédelmi hírek Baranyából

 

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület és a Baranya Természeti Értékeiért Alapítvány közös hírlevele

 

2017. november

 

A gyöngybaglyok újabb sikeres éve

 

A baranyai templomtornyokba kihelyezett 163 költőládából idén 82 db-ot foglaltak el a baglyok. A ládafoglalási arány 50,3%-os volt, ami az utóbbi 15 év legjobb eredményének számít. Összesen 74 pár gyöngybagoly és 13 pár macskabagoly megtelepedését rögzítettük. A macskabaglyok kirepülése után ezúttal 5 helyen költöttek gyöngybaglyok is.

A fészkelő gyöngybaglyok száma a tavalyihoz képest 14 párral nőtt (+20,0%). A párok 27,0%-a költött kétszer. A sikeres költések során 405 fióka repült ki. A védelmi program 1987-es kezdete óta eddig 5059 gyöngybagolyfióka (1253 költés) és 702 macskabagoly-fióka (281 költés) nevelkedett fel a költőládákban.

 

  1. ábra: A költőládát foglaló bagolypárok száma Baranya megyében 1995-2017 között (zöld oszlop: macskabagoly, bordó oszlop: gyöngybagoly)

 

A gyöngybaglyok pusztulásának okai

 

A gyöngybaglyok pusztulásának okaira vonatkozóan az ezredforduló óta vezetünk nyilvántartást. Az alábbi táblázatban a 2000-2016 közötti adatokat tüntettük fel.

Az esethez kapcsolódó érdekesség, hogy a keselyű megkerülése előtt néhány nappal Mecseknádasd és Ófalu között figyeltek meg egy dögön lakmározó példányt. Feltételezhető, hogy ez a madár kóborolt a környéken, de az sem zárható ki, hogy valamelyik társa volt a szenvedő alany. Úgy tűnik, hogy a megyében a Kelet-Mecsek a vonzerő a keselyűk számára, mert a fajra vonatkozó eddigi megfigyeléseink kizárólag Mecseknádasd környékéről származnak.

 

 

A vizsgált 17 évben 247 tetem került elő. Az autók általi elütés vezeti a listát, de ez az ok nyilvánvalóan túlreprezentált, hisz a tetemek legkönnyebben a közutak mellett találhatók meg. A főközlekedési utak különösen veszélyesek, mert azokon éjszaka is jelentős a forgalom. Baranyában a 6-os főút Pécsvárad-Pécs-Szigetvár közötti szakaszán, valamint az 57-es úton Kozármisleny és Lánycsók között szedi áldozatait leginkább a közlekedés.

 

  1 kép: Elütött gyöngybagoly (Fotó: Treitz Tamás)

 

A kemény teleken a táplálékhiány miatti éhen pusztulás markánsan jelentkezik. A gyöngybaglyok nem tudnak testükben vastag zsírréteget elraktározni, ezért naponta friss zsákmányt kell szerezniük. Télen, amikor vastag hótakaró fedi a talajt, nem képesek megfelelő mennyiségű kisemlőst fogni, mert azok a hóréteg alatt mozognak. Néhány napi koplalás után a baglyok annyira legyengülnek, hogy további zsákmányszerzésre képtelenek. Az ilyen kemény teleken a helyben maradó állomány 70-90%-a is elpusztulhat. Csak a legerősebb példányok képesek a túlélésre.

Az áramütés következtében történő elhullás is jelentős mértékű. A költőhelyek közelében található és a környezetükből jobban kiemelkedő transzformátoroszlopokon szívesen pihennek meg a frissen kirepült fiókák. Első szárnypróbálgatásaik alkalmával gyakran beszállnak a trafók alacsonyabban elhelyezkedő részeihez is, és ezt a találkozást ritkán élik túl. A táplálkozóhelyek közül főleg a réteken és legelőkön áthaladó 20 kV-os távvezetékek oszlopai a veszélyesek. Vadászataik során a baglyok ezeket a magas pontokat szívesen használják leshelyül, de a vezetékek tartókaraira történő be- és kirepüléskor könnyen érheti őket áramütés.

A többi ok elhanyagolható mértékű, de az esetek több mint egyötödében a pusztulás okát nem lehetett megállapítani.

 

  2. kép: Vezetékbe akadva elpusztult gyöngybagoly (Fotó: Balassa Magdolna)

 

Sumonyi gyűrűzési eredmények

 

A Sumonyi Madárvonulás-kutató Állomáson véget ért a 37. nyár-őszi madárgyűrűző tábor, amely július 23-tól kezdve november 5-ig folyamatosan működött. A munkát az ország különböző részeiből érkezett 123 önkéntes segítette.

A madárgyűrűzés során 81 madárfaj 10 941 példányára került gyűrű. Ezzel a Sumonyban jelölt madarak száma a kezdetektől számítva 446 916 példányra emelkedett. Az öt legnagyobb példányszámban jelölt faj: füsti fecske 3327 pld., foltos nádiposzáta 1607 pld., barátposzáta 1052 pld., cserregő nádiposzáta 862 pld., kék cinege 669 pld. Hálóba került még 10 külföldi gyűrűs (cseh, dán, litván, szlovák) és 251 régi magyar gyűrűs madár is. A rendszeres terepbejárások alkalmával a tórendszeren és környékén 161 madárfaj jelenlétét mutattuk ki.

A tábor munkáját a Földművelésügyi Minisztérium Zöld Forrás programja támogatta.

 

  3. kép: Van, aki ezért szereti Sumonyt (Fotó: Treitz Tamás)

 

Téli madárgyűrűzés

 

December első hétvégéjén már a 18. évadja kezdődik a Sumonyi Madárvonulás-kutató Állomáson a téli gyűrűzéseknek. Ezt követően 2017. március 4-ig minden hétvégén hasonló akciókat szervezünk, majd március 11-től kezdve április 22-ig folyamatos táborozás keretében vizsgáljuk a madarak tavaszi vonulását. A téli programok egy-egy alkalommal péntek délutántól vasárnap estig tartanak. Az érdeklődők a részvételi lehetőségekről bővebbet a honlapunk "Eseménynaptár" menüpontjában olvashatnak. A munkát a Földművelésügyi Minisztérium Zöld Forrás programja támogatja.

 

Új madármentő állomás

 

Hosszú procedúra után a hónap folyamán engedélyezte a természetvédelmi hatóság a Szigetvári Madármentő Állomás működését. A magánterületen kialakított központban elsősorban a város környékén befogott sérült, beteg, legyengült madarak ápolása, gondozása és repatriálása, szükség esetén tartós, élethossziglan történő elhelyezése oldható meg. A madarak mentésével kapcsolatos feladatokat a Baranya Természeti Értékeiért Alapítvánnyal kötött szerződés alapján a tulajdonosok végzik. Az alapítvány, mint fenntartó a működés költségeit elsősorban a magánszemélyek adományaiból és az 1%-os adófelajánlásokból biztosítja, de szükség szerint egyéb közhasznú bevételeket is igénybe vesz erre a célra. Számítunk minden madárbarát segítségére. Az adományokat az alapítvány 11731001-20124953 számú számlájára várjuk, de természetesen más jellegű segítséget is elfogadunk.

 

  3. kép: A házi rozsdafarkú fiókáinak felnevelése még az egyszerűbb feladatok közé tartozik (Fotó: Ingola Eszter)

 

 

Vissza a lap tetejére

 

            

©2007  Bank László, Hendinger Zsolt, Ónodi Miklós, Völgyi Sándor