Kezdőlap  

 

Feliratkozás a hírlevélre

Kérjük írja be e-mail címét a mezőbe, és nyomja meg a "Feliratkozom" gombot!

 

2017. november

2017. december

2018. január

2018. február

2018. március

2018. április

2018. május

2018. június

2018. július

2018. augusztus

2018. október

 

 

 

 

 

 

Természetvédelmi hírek Baranyából

 

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület és a Baranya Természeti Értékeiért Alapítvány közös hírlevele

 

2017. október

 

A keselyű kálváriája

 

Bulgáriában már több mint 10 éve foglalkoznak a fakó keselyű visszatelepítésével. A program keretében Spanyolországból szállítottak fiókákat az országba, melyeket a gyűrűzés és szárnykrotáliás jelölés után az etető- és visszavadító hely közelében szabadon engedtek. Így járt az a példány is, amely 2014-ben látta meg a napvilágot. Ezt a fiókát 2015 májusában engedték szabadon. Rövid ideig még az etetőhely környékén tartózkodott, majd elvitorlázott a görög határ mellé, ahol 2016 decemberében figyelték meg utoljára.

 

  1. kép: A sérült fakó keselyű (Fotó: Laczik Dénes)

Madarunk legközelebb Baranyában került kézre. Ezt a szó szoros értelmében vett kézre kerülésnek tekinthetjük, mert szeptember 26-án Hidason, a 6-os főút mellett találta meg egy arra utazó erdőmérnök a földön heverve, legyengült állapotban. Valószínűleg távvezetéknek ütközve szerzett súlyos sérüléseket. A keselyű a Pécsre szállítását követően állatorvosi ellátásban részesült. Sebeit fertőtlenítették, majd összevarrták. Másnap a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság egyik munkatársa a fővárosi állatkertbe szállította, ahol további kezeléseket kapott. A gondoskodásnak köszönhetően hamar felépült, s minden remény megvan arra, hogy rövidesen visszakapja szabadságát. Erre az örvendetes eseményre valószínűleg nem Magyarországon kerül sor, mert ha sikerül a szükséges engedélyeket beszerezni, akkor a madarat bolgár barátaink visszaszállítják a Rodope-hegységbe.

Az esethez kapcsolódó érdekesség, hogy a keselyű megkerülése előtt néhány nappal Mecseknádasd és Ófalu között figyeltek meg egy dögön lakmározó példányt. Feltételezhető, hogy ez a madár kóborolt a környéken, de az sem zárható ki, hogy valamelyik társa volt a szenvedő alany. Úgy tűnik, hogy a megyében a Kelet-Mecsek a vonzerő a keselyűk számára, mert a fajra vonatkozó eddigi megfigyeléseink kizárólag Mecseknádasd környékéről származnak.

 

Énekesmadár telepítési eredmények

 

A gondozásunkban lévő 26 baranyai énekesmadár odútelepen idén 288 db odút ellenőriztünk rendszeresen. Ezekből 170 db-ot (59,0%) foglaltak el költésre a madarak. A foglalási arány közel 10%-kal volt jobb a tavalyinál. Összesen 11 faj költését regisztráltuk. Fészkelő fajok: széncinege 115 pár (67,6%), mezei veréb 18 pár (10,6%), kék cinege 12 pár (7,0%), seregély 10 pár (5,9%), füleskuvik 5 pár (2,9%), házi veréb 3 pár (1,8%), csuszka 3 pár (1,8%), házi rozsdafarkú 1 pár (0,6%), barátcinege 1 pár (0,6%), nyaktekercs 1 pár (0,6%), fenyvescinege 1 pár (0,6%).

 

  2. kép: Mesterséges fészekodúban kotló kék cinege (Fotó: Völgyi Sándor)

 

Sumonyban gyűrűzött fecskék Afrikában

 

A hónap folyamán kaptuk a hírt három Sumonyban gyűrűzött füsti fecske afrikai megkerüléséről. Mindegyik példányt a Kongói Demokratikus Köztársaságban fogták be (valószínűleg étkezési célból) 2016 januárjában, jóval az Egyenlítőn túl. Ezek közül az egyik fecske 6060 km távolságig jutott mindössze 41 nap alatt. A Sumonyban gyűrűzött madarak közül ilyen nagy távolságban eddig még egyetlen madár sem került meg, tehát új távolsági rekordot rögzíthettünk.

 

  3. kép: Füsti fecske (Fotó: Völgyi Sándor)

 

Magyarország az élen

 

Az Európai Madármegfigyelő Napokat idén szeptember 30-október 1. között bonyolították le az egyes országok madárvédelmi szervezetei. Az adatok összesítése után derült ki, hogy Magyarország a helyszínek (123) és a megfigyelők számát (3919) tekintve is az első helyen végzett, csupán a megfigyelt madarak példányszáma (479.054) esetében szorultunk a harmadik helyre. Az élbolyban a korábbi években is ott voltunk, de ilyen előkelő helyezést mindhárom kategóriában egyszerre még nem sikerült elérnünk.

Baranyában 8 helyszínen 219 érdeklődőt fogadtunk, s összesen 102 madárfaj 115.075 példányát figyeltük meg. A fő madártömeget ezúttal is a sumonyi halastavak nádasaiban éjszakázó seregélyek alkották. Részben ennek is köszönhető, hogy az országosan megfigyelt madárpéldányok 24%-a Baranyában került a távcsövek elé.

 

  4. kép: A megfigyelők egyik csoportja Sumonyban (Fotó: Vince Etelka)

 

Előadás

 

November 14-én 18.00 órai kezdettel Dr. Purger Jenő tart előadást "Természetvédelmi biológiai kutatások az Adriai-tenger keleti partja mentén" címmel. A Pécsi Orvostanhallgatók Egyesületével közösen szervezett rendezvényünkön az MME Baranya Megyei Csoportjának elnöke a PTE TTK Ökológiai Tanszékének kutatási eredményeit összegezi előadásában. Helyszín: PTE Általános Orvostudomány Kar, Elméleti tömb, 6. szemináriumi terem (Pécs, Szigeti u. 12.).

 

Mindenkit szeretettel várunk!

 

 

Vissza a lap tetejére

 

            

©2007  Bank László, Hendinger Zsolt, Ónodi Miklós, Völgyi Sándor