Kezdőlap  

 

Feliratkozás a hírlevélre

Kérjük írja be e-mail címét a mezőbe, és nyomja meg a "Feliratkozom" gombot!

 

2016. október

2017. november

2017. december

2018. január

2018. február

2018. március

2018. április

2018. május

2018. június

2018. július

2018. augusztus

 

 

 

 

 

 

Természetvédelmi hírek Baranyából

 

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület és a Baranya Természeti Értékeiért Alapítvány közös hírlevele

 

2017. szeptember

 

Stagnáló fecskeállomány

 

Az idén 7 baranyai településen végeztünk fecskeszámlálást (Basal, Helesfa, Martonfa, Molvány, Somogyapáti, Somogyhatvan, Újpetre). Az adatok a tavalyihoz képest lényeges eltérést nem mutatnak. A vizsgált településeken a füsti fecskék száma kismértékben emelkedett, a tavalyi 205 párról idén 212 párra nőtt. A molnárfecskék száma alig változott, 2 párral kevesebbet találtunk az egy évvel korábbinál (169 pár helyett 167 pár költött). A tavalyi megdöbbentő állományfogyatkozást (a füsti fecskék esetében 49,1%-kal, a molnárfecskéknél 12,4%-kal volt kevesebb a fészkelő párok száma) tehát nem követte újabb drasztikus csökkenés, de mindkét faj állománya már így is katasztrofálisan alacsony szinten van.

 

  1. kép: Sárgyűjtő molnárfecskék (Fotó: Trefeli Alexandra)

 

Sumonyi fecskehelyzet

 

A sumonyi halastavak nádasaiban az őszi vonulás során ezúttal is viszonylag kevés fecske éjszakázott. Bár gyülekezésük már augusztus közepén elkezdődött, a nádasba alkonyatkor behúzó példányok száma ritkán haladta meg az 5-6 ezret. A legnagyobb csapatot szeptember 5-én figyeltük meg, ekkor kb. 50 ezer fecskében gyönyörködhettünk. A vonulás a korábbi évekhez képest sokkal jobban elhúzódott, 30 ezresre becsült éjszakázó csapatokat még a hónap utolsó hetében is megfigyeltünk. Részben ezzel is magyarázható, hogy a tavalyinál több fecske akadt a hálókba. A gyűrűzött példányok száma meghaladta a háromezret.

 

  2. kép: Rendellenes színezetű füsti fecske (Fotó: Gregorits János)

 

Gólyaszámlálási eredmények

 

Márciusban a gólyák 60-70%-a már visszaérkezett Baranyába, ezért reménykedtünk abban, hogy egy jó gólyás évnek nézünk elébe, és az állomány jelentősen gyarapodni fog a megyében. Sajnos az áprilisi időjárás már nem kedvezett a vonulásuknak. Sok gólya csak május első felében foglalta el a fészkét, és későn visszaérkező, feltehetőleg fiatal madarak még júniusban is akadtak. Várakozásaink ezért az állomány növekedését illetően nem igazolódtak.

A teljes megyére kiterjedő nyári felmérésünk során ezúttal is 234 fészket vettünk nyilvántartásba. Ezek közül 40 bizonyult lakatlannak, míg 4 fészket csak magányos gólyák foglaltak el. A fészkelők száma csak 1 párral haladta meg a tavalyit, összesen 190 pár költött a megyében.

A költő párok közel egynegyede nem repített fiókákat. A 144 sikeresen költő gólyapár összesen 380 fiókát nevelt fel. Az összes fészkelőpárra számítva a kirepült fiókák átlagszáma 2,0-nak bizonyult. 1-es fészekalj 13, 2-es fészekalj 55, 3-as fészekalj 52, 4-es fészekalj 19, 5-ös fészekalj 5 esetben repült ki. A felmérők 4 öreg gólya és 31 fióka pusztulásáról is beszámoltak.

Gólyafészek jelenleg a megye 142 településén található, de gólyák csak 127 településen fészkeltek. A legtöbb gólya Kölkeden (13 pár), Mohácson (7 pár), Sellyén (7 pár), Csányoszróban (6 pár) és Oldon (6 pár) költött.

Összességében elmondható, hogy a szárazság ellenére meglepően sok fióka repült ki, közel egyharmaddal több, mint egy évvel korábban. Az adatok jól mutatják, hogy a fiókanevelés kritikus időszakaiban is sikerült a szülőmadaraknak megfelelő mennyiségű táplálékot összegyűjteni a fészekaljak felneveléséhez.

 

  3. kép: Ázott gólyafiókák (Fotó: Bank László)

 

Dán gyűrűs kis poszáta Sumonyban

 

A Sumonyi Madárvonulás-kutató Állomáson szeptember 21-én egy dán gyűrűs kis poszátát fogtunk. A madarat 2014.04.29-én gyűrűzték az ország nyugati részén fekvő Blavandban, Sumonytól légvonalban 1267 km távolságra.

Az adat jól illeszkedik a kis poszáták vonulásával kapcsolatban kialakult képbe. A faj északnyugat-európai állománya az őszi vonulása során a Kárpát-medencén áthaladva folytatja útját délkeleti irányba. Ezt bizonyítják a Sumonyban kézre került példányok is. Korábban már Angliában és Hollandiában gyűrűzött kis poszátákat is ellenőriztünk.

 

  1 ábra: A külföldön jelölt és Sumonyban ellenőrzött kis poszáták gyűrűzési helyei

 

Előadás

 

Október 10-én 18 órai kezdettel Ónodi Miklós tart előadást "Ahol a zergék járnak" címmel. A Pécsi Orvostanhallgatók Egyesületével közösen szervezett rendezvényen az előadó a Retyezáton tett útjain készült legszebb természetfotóit mutatja be. Helyszín: PTE Általános Orvostudomány Kar, Elméleti tömb, Pathológiai Intézet könyvtára, fsz. (Pécs, Szigeti u. 12.).

 

Mindenkit szeretettel várunk!

 

 

Vissza a lap tetejére

 

            

©2007  Bank László, Hendinger Zsolt, Ónodi Miklós, Völgyi Sándor